Ατελιέ κεραμικής - Τηνιακά Κεραμικά

 

Στα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα ήρθε ο καθηγητής κεραμικής Bernhard Aicher ως τουρίστας στη Τήνο και ερωτεύτηκε την τότε μοναδική κεραμίστρια της Τήνου Μαργαρίτα Δελατόλα. Το 1987 παντρεύτηκαν και μέχρι το 2010 εργάστηκαν μαζί στο Ατελιέ Τηνιακά Κεραμικά, αρχικά στο χωριό Ξινάρα δίπλα στην Καθολική Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, λίγα χρόνια αργότερα σε νέο κτίριο στην Λεωφόρο Τριποτάμου - Καλλονής της Τήνου.

Ξινάρα, ένα από τα παλιά χωριά την Τήνουτο παλιό εργαστήριο κεραμικής στην Ξινάρα Τήνου δίπλα στην εκκλησία Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Ο Bernhard Aicher ως καθηγητής κεραμικής στην σχολή κεραμικής 1984

Η Μαργαρίτα απεβίωσε 2010 και στο εργαστήριο συνέχισε ο Bernhard μονος του. Το κατάστημα τους στο λιμάνι με την ονομασία «Μαργαρίτα» λειτούργησε από το 1986 μέχρι το 2012, άλλο ένα θύμα της "λιτότητας".

Το ζευγάρι είχε μεταπωλητές σε γειτονικά νησιά, συμμετείχε σε εκθέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και είχε τη χάρη να δημιουργήσει μια μεγάλη οικογένεια.

  Η παραγωγή τους καθορίστηκε εξ αρχής με χρήση των τοπικών πρώτων υλών. Από αυτό το όραμα απομακρύνθηκε λόγω της οικονομική κρίσης. Το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής έτοιμου προς χρήση πηλού, της εν μέρει κρατικής εταιρίας Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης Α.Ε. στην Λυκόβρυση Αττικής,  αναγκάστηκε να κλείσει, παρόλο που ήταν κερδοφόρα. Μέχρι το 2012 προμήθευε στους  κεραμίστες πηλούς με διαφορετικές ιδιότητες. Σήμερα οι Έλληνες αγγειοπλάστες στην πλειοψηφία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες. 

Στο εργαστήριο στο Τρτο εργαστήριο Τηνιακά Κεραμικά του Μπέρνχαρντ Άιχερ κοντά στο χωριό Τριπόταμος Τήνουιπόταμο της Τήνου παράγονται κεραμικά για καθημερινή χρήση και διακόσμηση , περιστεριώνες, φωτιστικά, απλίκες , φεγγίτες, φανάρια, μινιατούρες και επίσης αντικείμενα από τερακότα από το θησαυρό της βυζαντινής και λαϊκής παράδοσης.

υπέρθυρα, φεγγίτες, ανθέμια, λεκάνες και άλλα κεραμικά από κόκκινο πηλό

 

 

 

 

 

 

 

 

 Προσφέρονται μαθήματα κεραμικής στο τροχό αγγειοπλαστικής και μαθήματα γενικής κεραμικής.

 

Η Τήνος έχει μεγάλη αξία για τους ταξιδιώτες που δεν αγαπούν την πολυκοσμικότητα, αλλά προτιμούν παραλίες με λίγο κόσμο, και τα πολλά μικρά και παραδοσιακά χωριά της Τήνου και το ομορφό, φυσικό και μοναδικό περιβάλλον.

Στην τρέχουσα δεκαετία βλέπουμε πολλούς Γάλλους να διαλέγουν την Τήνο για καλοκαιρινό αλλά και μόνιμο μέρος κατοικίας.